Författaren Per

"Får man kalla sig författare efter två böcker"

Nya boken på G:

Kommer i Maj 2020. 

”Rapport från en rödvit värmländsk nollåtta”

Följ med på en resa genom 100 kåserier. Boken är en rapport från 08-området till författarens älskade Värmland, som han lämnade 1990. Boken lockar både till skratt, eftertanke och vemod.

Bokens titel skvallrar om kärleken till Degerfors IF, som naturligtvis tilldelas några kåserier.

Livet på Roslagsgatan, Pers hemgata i Stockholm har också en röd tråd i kåserierna. I övrigt kommer betraktelserna till författaren genom vardagliga grubblerier och resor med pendeltåg.

Per har alltid varit en tänkare, som med hjälp av skrivandet delar med sig på ett underhållande sätt vilket både fängslar och roar läsaren.

Detta är Pers andra bok, den första ”Älskade Björneborg” kom ut 2018.

Boken kostar 200 kr och kan förbeställas...

Så här boksläppareventet ut:

Välkomna...till...

Återkommer om detta!

 

 

Bok ett:

Prisad (klicka på bilden)

Beställ ett ex av denna bok på 143 sidor genom att maila mig [email protected] Boken kostar nu 99 kr. frakten (55 kr) Bor du i Stockholm finns boken att köpa på Dagobert Roslagsgatan 7 och bor du i Värmland finns boken att köpa på Björneborgs Hembygdsförening. 

 

Bild från Nya Kristinehamnsposten sommaren 2018Boken har sitt ursprung i en bruksort i Värmland men är inte en bok skriven i tidsordning om Björneborg utan mera ett kåseri som hoppar mellan tider och platser. Det är i mycket självupplevde händelser och tankar som kåseras. Men en del prosa och fantasi finns också med.

Några exempel på utdrag ur bokens texter:

"Jag stod orörlig för ett ögonblick och
försökte känna av stämningen, stället var knökfullt och runt borden,
satt mängder av figurer, sådana där, jag normalt älskar, figurer, som
ser ut som något Slas tecknat."

"ljudnivån inne i ett
stålverk, ligger på minst 85 decibel, och en rödbrun rök väller ut och
ligger som en dimma under taket. Jag tittar upp mot dimman i taket
och noterar då ett gäng duvor, där på en stålbalk, utan hjälm och
hörselkåpor"

 "Då den paranta damen plötsligt ville bli tipsad om ett rödvin som passade
till fågel. Visste för övrigt inte att fåglar drack vin !"

Recensioner:

http://www.varmlandslitteratur.se/Bokrecensioner_2018.htm

Emilsson, Per. Älskade Björneborg. Tankar och berättelser, sprungna ur nacksving, stål och folkpark. Norlén & Slottner 2018.

Per Emilssons bok är en kärleksförklaring till uppväxten i östra Värmland, i synnerhet bruksorten Björneborg från 1970-talets mitt till 1990-talets första år. En berättelse fylld av minnen från barndomens Karlskoga och tonåringens Björneborg. Filosofiska funderingar, stunder av allvar, lycka och eftertanke, blandas med halsbrytande historier. Än skymtar skoltiden i Kristinehamn.Än finns där doften av kokt korv på Nobelstadion men också sammanhållning, omtanke och arbetsgemenskap i det lilla samhället men också tristess. De viktiga samlingsplatserna, närköpet och bänkarna finns där liksom minnena från originalens tid, där ofta spritdoftande historier skildras, dock med värme, varsamhet och känsla. Bruksgrabbens vandring från skolan till tryggheten i Järnverket och dess innersta, självaste stålverket. Det var ju tryggheten så många sökte där bruket var den dominerande arbetsgivaren. Boken är både rå, ironisk och kärleksfull, fylld av varm humor men också mopeder, parkfylleri, isiga bilrutor, knackiga motorer och avgaser Till Brukskultur hör också att bruket stöttar ortens idrottsutövare. I Björneborgs fall var det brottningen, som tog hand om ungdomarna dvs. pojkarna, (flickor var inte på brottarmattan vid den tiden) fostrade, gav mening och förde dem vidare i livet. Kapitlet om brottning är en bra skildring av laganda. Numera är brottningen tyvärr som mycket annat i Björneborg historia. Bruksmiljön, den utsatta arbetsplatsen med stålverkets stolthet, värme, kyla, slammer och rök. En manlig värld. En värld i hjälm & hörselkåpor med sammanhållning och stolthet. En tidsskildring ur ungdomsperspektiv en partsinlaga över det Björneborg som en gång var fram till huvudpersonens uppbrott och flytt Kontrasten till det nya arbetet, den Stockholmsmiljö han kommer till, med ett liv så annorlunda mot det värmländska är stor, men grundtryggheten förvärvad bland brukssamhällets miljöer och människor ger en bra grund att stå på även i en annan miljö. En bruksgrabb, som formats trygg, stark och stolt, väl förankrad i sin politiska övertygelse klarar sig väl även utanför sitt Värmland.

Olof Andersson

Wermlandiana 2019:1

Bland många fina recensioner väljer jag att visa den från kostnären och mångsysslaren Göran Josephzohn:

08 augusti 2018

Dagens Boktips från Göran Josephzohn

Så gav då sommaren mig ännu en mycket bra bok ...
Per Emilssons "Älskade Björneborg" ...
.. en hyllningsbok till Björneborg ...
.. men det handlar inte bara om Björneborg ...
här finns berättelser från andra platser och lite prosa och fantasi ...


.. och det är en mycket läsvärd bok ...
Per är mycket duktig med det svenska språket ...
.. omväxlande och fylligt ...
.. och likt Lövgrens bok om Tord Grip är detta inte en bok från A till Ö ...
.. inte en bok från Björneborg till Roslagsgatan ...
Nej även Per Emilsson väljer att hoppa hit och dit, framåt och bakåt ...
.. vilket gör boken intressantare och roligare att läsa ...
.. och roligt har man när man läser boken ...
Satt igår i Humlan och läste slutet och fick mig många goa skratt ...

Helt apropå .. här kan du läsa om Pers möte med gamle Degerforsspelaren Tord Grip Boken finns att köpa på restaurang Dagobert på Roslagsgatan .... köp den och läs den ...Göran Josephzohn

 

 

Jag fick i min hand boken du skrivit och jag läste klart den igår. Hur som helst jag tyckte det var skitkul att läsa om gamla barn- och ungdomsminnen från en annan tid. För oss som är födda i början på sextiotalet så finns det vissa gemensamma referenspunkter som dagens unga inte har. Jag läser mellan raderna att "det var bättre förr", frågan är om det inte var det i verkligheten också?

Som sagt, riktigt bra bok du skrivit. Grattis och ha de gôtt

//Paul Olsson

Sommaren 2018 gav fina minnen:

16juni-18 Björneborgs Folkets Park

Pinnen läser om sig själv Norrtullsgatan Stockholm

Bokhandeln Krhmn 9/6-18 och bokleverans till Björneborg dagen innan.

Dagobert 16/6-18

Tord Grip får boken

Kristinehamn 9/6-18

Ellen Keys Park Östermalm

Karlskoga KilstavägenTack AndersBiblioteket Kristinehamn 

Biblioteket Degerfors